Tietokoneavusteisia matematiikan tehtäviä yläkoulussa

Tein syksyllä 2007 tutkimuksen tietokoneavusteisesta opetuksesta yläkoulussa. Tutkimusta varten sain WebALT Inc:ltä käyttööni MapleT.A.-ohjelman, jolla loin tietokoneavusteisia matematiikan tehtäviä yläkoulun 7. luokan kurssia ”Luvut” varten. Opetuskokeilu kesti seitsemän viikkoa, jolloin oppilaat harjoittelivat kurssin aiheisiin liittyviä tehtäviä ja suorittivat seitsemän viikoittaista testiä tietokonetta käyttäen. Jokainen testi sisälsi 10 algoritmista tehtävää.

Tutkimuksen viikoittaisiin testeihin pääsee tutustumaan seuraavista linkeistä. Linkit avaavat MapleTA:n ja tehtäväsarjan ensimmäisen tehtävän näkyville.

1. Arkipäivän lukuja, kokonaisista desimaaleihin
2. Murtoluvut, lukujoukot
3. Lukujen vertailua, laskujärjestys
4. Itseisarvo, vastaluku
5. Sulkumerkkien poistaminen, murtolukujen yhteen- ja vähennyslasku
6. Negatiivisten lukujen yhteen- ja vähennyslasku, kertolasku
7. Jakolasku, prosenttilasku

Seuraavan tehtävän saa Next-linkistä ja edellisen Back-linkistä. Kun viimeinen tehtävä on tehty ja Next-linkki ei ole enää valittavissa, Grade-linkki pisteyttää tehtävät. Jos tehtäviä jäi tekemättä, ensimmäisen Grade-linkin painallus antaa linkit tekemättömiin tehtäviin, toinen Grade painallus pisteyttää sarjan. Tehtäväsarjojen pisteet eivät tallennu, ne tulevat ainoastaan näytölle.

Quit-linkki lopettaa tehtäväsarjan.

Tehtävän alla voi olla aktiivisena Hint-linkki, joka antaa opastusta tehtävän ratkaisemiseksi. Hint-linkkejä voi olla useitakin.

Oikeassa laidassa olevasta How did I do? –linkistä voi tarkastaa vastauksen oikeellisuuden ja nähdä oikean ratkaisun.

MapleTA-ikkuna

Otan mielelläni vastaan palautetta tehtävistä ja käyttöympäristöstä.

Johanna Lehtinen
Helsingin yliopisto
[email protected]